20.7.09

El Somni d'en Rosell. Dent d'en Rosell.

Després d'haver-ho intentat un cop, aquest era el nostre segon atac al Somni d'en Rosell. Una bona excursió pels voltants de la via i un horari d'acabada just ens van fer desistir abans de començar. Avui canviem el lloc d'atac, portem reforços i tenim tot el dia per davant.

La veritat que entre la guia, les diferents piulades i els darrers canvis en el trajecte del cremallera, més la nostra excursió per la zona, teníem moltes idees al cap però no teníem una visió clara de la paret i quina era la correcte o senzillament la bona aproximació, però varem estar prou contentes de les nostres decisions finals.

Aprofitant aquest magnifica foto que van fer els amics que ens van acollir (Gràcies!) en el proper post penjarè un croquis dels acessos, perquè la Dent d'en Rosell no es va acabar dissabte!
i amb aquesta vista des de ben lluny per fi ens queda un panorama ben clar de tota la paret i com arribar-hi!

L'aproximació al Somni tal com la varem fer pel camí de Núria, després agafar el camí de Núria pel Duis i pocs metres abans d'arribar al traçat de l'antic cremallera desviar-nos a peu de via, va resultar còmode i prou ràpida. En una hora de caminar tranquil ja estàvem preparant el material i pensant com ens repartíem els llargs....




L1 6b 15m. comença amb un desplom i sortida fineta per després arribada a la reunió de V+. Bé això van dir la Raquel que el va encadenar i la Clara que casi....perquè per mi va ser a0 i V+.



L2. 6a 35 m. Una bona placa de 6a amb un passet molt fi per xapar el 3er o 4rt parabolt o potser va ser l'arrancada per la placa però les tres el varem trobar dur!



L3. IV 25m. Llarg de tramit buscant la roca entre les herbes.



L4. V 40m. Un esperonet molt disfruton amb un pas de sostre a mirar-se.



L5. V 55m. Un sol passet de V que varem atacar recte o per l'esquerra al gust...després llarg de tramit.
L6 V+ 25m. Uns passets una mica estranys per arribar a un slab de manual/preciós i assequible que es fa curt!

L7. I 20m. Llarg de trampejar unes roques. Un dels parabolts de la r sembla haver desaparegut.. Es pot reforçar amb una baga en una llastra.

L8. V+ 30m. Comença per un aplaca per atacar després una ample i bonica fissura de la que costa sortir-ne per arribar en un curt flanqueig a la incomode reunió.

L9. 6a 15m. Com diu en Luichy diedre matojero!! i quanta raó! els parabolts van per la placa lleugerament desplomada de l'esquerra i l'escalada en lliure invita anar pel diedre on l'unic canto són uns "matojos", Un d'ells tipus enciam... no va sobreviure... al nostre pas, ara que per la placa en artificial.. es va de fàbula ;)

L10 IV+ 35 m. Preciosa placa de IV+ sobre la que sembles flotar..


L11. V 35 m. Aquest té l'honor de ser el llarg més lleig de tota la via: sortida per un avellaners que semblen haver crescut molt aquest any, passar les valles metàl·liques, pillar canto en un tub, i trobar una placa que acabes decidint atacar pel formós diedre del costat ( fins i tot jo) .


L12. 6b 30m. Un preciós desplom que tant la Clara com la Raquel es van treure en lliure espectacularment i quan creus que tens tota la feina feta .... una bona placa de V+ a negociar, on cal buscar el bon canto... i com sovint passa en aquesta via... els abundants parabolts no serveixen d'orientació.

L13. V+ 40m. Un dels llargs més bonics. una preciosa placa ben vertical amb cantos a buscar , no són gaire intuïtius...però hi són. Un cop passat l'arbret un blocs i una petita bavaresa. Una mica de tot amb un grau per disfrutar!


L14. V+ 35m. Per mi el millor llarg de la via.. una paret molt vertical fins i tot al final fns i tot una mica desplomada potser, una roca curiosa, amb bons cantos primer i després més fins però augmentant l'adherència amb un aspecte trencadís però alhora solid. espectacular!

L15 6b o II 15 m. varem optar pel II .. feia estona que estàvem passant fred a la via i la promesa de sol al cim va ser massa temptadora!

La baixada flanquegem una mica pel bosc que trobem en direcció nord i ben aviat troben un caminet poc marcat que en suau descens i mateixa direcció ens porta a un suau barranc, que es pot anar baixant sense problemes i quan dubtem sempre a l'esquerra força evident...... fins que tot còmodament ens trobem altre cop al traçat de l'antic cremallera.

En resum, és una via estranya, equipada per no patir en absolut aprofitant tot el llarg de la paret per fer metres pagant com a peatge alguns llargs matojeros, de tramit i sobretot molt afectats per les xarxes del cremallera.. que sembla però que desmonten!!
A canvi alguns llargs molt bonics que permeten gaudir d'una bona varietat d'escalada, en un entorn immillorable i en aquest cas a més!!! el plaer de trobar-nos altre cop les tres escalant una via llarga després de molt de temps!!

15 comentaris:

Mingo ha dit...

Llegint-t'he i veient algunes fotos pensava quina escalada més rara, però ja ho dius tú, tb. Havia sentit a dir que la única via que valia la pena era la tardor de nebjepekura, jo no cónec el lloc. De tottes maneres deu ni do una escalada ben llarga i gens fàcil, m'imagino que deu de faltar continuitat.
Moltes felicitats a les tres.

PGB ha dit...

S'ha posat de moda ultimament la Dent! Aquesta via fa com 2 anys que vull anar-la a fer i encara no he tingut ocasió :\

A veure si aprofitant la moda trobo company ;)

SEVIDE ha dit...

Enhorabona per la via!!
Dius que "equipada per no patir". Vau complementar l'equipament amb algun ferro o unicament duieu cintes?
Una altra cosa: heu fet l'aproximació pel camí de Fontalba?? més llarg que el que descrius?
Merci

lux ha dit...

Eii Mingo!
Si és una mica rara perquè es veu molta intervenció humana pel tema de les tanques del cremallera..
(espero que ho tregui i ho netegin tot ara que ja s’ha fet el túnel)
Però per la resta a mi no m’importa que una via llarga com aquesta no tingui massa continuïtat ... ja em va be algun llarg per descansar el coco...
I alguns dels llargs són preciosos...l’entorn es bonic...
Vaja Mingo que varem passar un dia fantàstic les tres a la Paret!

Pere,
Es que s’està fresquet...no has de fer masses kilòmetres... i l’entorn és agradable!
i entenc que vulguis anar-hi perquè que malgrat el que he dit més amunt crec que t’agradarà i a totes amb els 6b de la via que són xulos...!!

Sevide,
Nosaltres nomes portàvem cintes i no varem posar res .. també s’ha de dir que la via és bastant plaquera o sigui que poca cosa es podria posar...
Però pots estar segur que quan diem per no patir.... és per no patir gens!!
Això sí sino fas el grau...un estreps són força útils ;)
I pel que fa a la aproximació... el nostre primer intent va ser des de Fontalba i no te’l recomano (ara que també el coneixem bé).
L’ aproximació des de Queralbs i la baixada per la banda nord són molt còmodes.
En la propera piulada penjaré un croquis que segur t’és útil!
Pc molt xulo el teu blog!

Jaumegrimp ha dit...

Felicitats per la via i per la cordada, suposo que una via de 15 llargs és més divertida anant colla i ben avinguda com vosaltres!
S'hi haurà d'anar a treure el nas, jo encara no he fet res a aquesta paret i això que ho tinc fàcil, tinc familia a Ribes de Freser.

Unknown ha dit...

Lu, aixó d'arrancar les herbes malament. Ara que farem els pobres lisiats que passarem per allà? A on ens agafarem?
I la pobre herba que tota la vida a estat allà què?
T'hauries de sentir culpable ...
:-P

lux ha dit...

eii Jaume!
doncs si la veritat és més divertida .. i anava a dir que no es fa tant llarga..
però en el fons..
segur que s'en fa més, perque una cordada de tres sempre és mes lenta..
De tota manera 15 llargs ben equipats... no són estressants ;) i permeten disfrutar!

Doncs Jaume ja ho saps la paret mereix una visita! que hi ha coses interessants!

Blai!!
com va la recuperació?
que si segueixes així vindrem a veure si ja flexiones prou :-P

Bromes apart... la desaparició de l'enciam... és una pxxxx, sort que la vegetació per allà sembla creixer ràpidament!

cuida't molt que diuen que divendres ja va nevar ;)

TRanki ha dit...

Hola bowes

Amb en Luichy vam deixar el cotxe a la corba que hi ha damunt la paret..no a Fontalba...el descens fins a peu de via és el de baixar quan acabes la via...i en canvi t'estalvies de Pujar des de Queralbs...aixó si tens clarq ue la via l'acabes!!!

UN cop acabada la via es puja uns metres pel bosc fins retornar el cotxe...

ONS ENTREPANS AL BAR DE LA ESTACIÓ DE RIBES DE FRESERRR, cargols picants i truites variades...recomanable!!!

lux ha dit...

eii Tranki Bones!!!

realment el tema d'aproximar i tornar.. hi ha opinions per tots els gustos!
Nosaltres varem anar molt comodes per baix, si vas al somni el cami no puja gaire... i la baixada de la via és agradable...jiji ara potser es que anavem de txatxara ;). En la propera piulada faig un dibu... i cadascu que provi ;)

bona roca!

ahh i m'apunto això dels bocates... que ens va faltar un bon bar!

NorbertUT ha dit...

Ei, Lu.

El bon bar ja te'l vaig recomanar però segur que teníeu molta sed d'alguna cosa fresqueta com per desplaçar-vos en cotxe!!
Bé, felicitats per la via!!
Veient la piada i les fotos...em resulta temptadora tot i no tenir el grau :-)

Norbert

lux ha dit...

Ei Gracies Norbert!

I tant ja el varem localitzar el bar! però sí, ens feia falta secció hidratació ràpida!
Respecte a la via, crec que obligat realment no passa de V, però llavores has d'anar ben mentalitzat de portar estreps i tota la patuleia però es poden trampejar bé!

Bon viatge! que ara si que ja no us queda res!

Raquel ha dit...

Guapíssima, quina il·lusió llegir ara la teva piada... i poder reviure aquell dia... i aquell cap de setmana... mmmm... va ser... simplement genial!! I us ho dec a vosaltres!!
Una forta abraçada!

lux ha dit...

eii Raquel!!! i nosaltres a tu!!
Realment va ser un bon cap de setmana!!!
i nomes queda una cosa.....
repetir-ho!!

Bones vacances i no treballis molt!!

Unknown ha dit...

jo també he reviscut aquell dia rellegint la piada ara...és genial poder compartir tant amb vosaltres ;-)))) gràcies!!!!!!!

lux ha dit...

Clara!!
gracies a tu!!!

aquesta tarda mentre feia bartuls ;) pensava que la corda uneix més del que sembla...i que potser hauriem d'escoltar-la més sovint..

un dia genial si!! que espero es repeteixi ben aviat!

una super forta abraçada crak!!